Standaard die eduroam gebruikt voor wifi-toegang nu verplicht voor overheden, WPA2-Enterprise op 'pas toe, leg uit'-lijs

3 februari 2016 - Wladimir Mufty

Terug naar overzicht


Het Nationaal Beraad Digitale Overheid besloot op 2 februari om WPA2-Enterprise (de standaard die eduroam gebruikt voor veilige toegang tot wifi-netwerken) op de ‘pas toe, leg uit’-lijst te plaatsen. Dit verplicht Nederlandse overheden en semioverheden om deze standaard te ondersteunen voor hun wifi-netwerk.

eduroam en WPA2-Enterprise

SURFnet en stichting govroam hebben in mei 2015 gezamenlijk de WPA2-Enterprise-standaard aangemeld voor plaatsing op de ‘pas toe, leg uit’-lijst. Na een positief advies van het Forum Standaardisatie is dit nu gebeurd. WPA2-Enterprise maakt het mogelijk om medewerkers en externe gebruikers veilig en eenvoudig toegang te geven tot wifi-netwerken. Ook eduroam is gebaseerd op deze standaard.

Verplichte toepassing door overheden

Uitsluitend WPA2-Enterprise biedt een voldoende hoog beveiligingsniveau voor toegang tot wifi-netwerken van de overheid. De opname op de ‘pas toe, leg uit’-lijst verplicht (semi)overheidsorganisaties de standaard te ondersteunen. Daarnaast moeten ze bij aanschaf van nieuwe wifi-producten en -diensten van leveranciers eisen dat zij WPA2-Enterprise in hun producten en diensten hebben geïntegreerd. Daarvoor kunnen overheidsorganisaties gebruik maken van govroam, de internationale dienst voor het delen van toegang tot overheidswifi-netwerken, die gebaseerd is op eduroam.

Meer informatie