govroam sluit Rijk, provincies en gemeenten aan

14 april 2015 - Wladimir Mufty

Terug naar overzicht


Doorbraak voor overheidsbrede samenwerking rond wifi-toegang

Het ministerie van OCW, het ministerie van EZ, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland, stichting ICTU en stichting Geonovum hebben besloten deel te nemen aan govroam. De gemeenten Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen, Rhenen en Tilburg deden al mee aan het project.
 
govroam
govroam geeft ambtenaren veilig en eenvoudig toegang tot wifi-netwerken bij overheidsorganisaties. De keuze van zowel Rijk, provincies als gemeenten voor govroam betekent een doorbraak van dit initiatief. Zo maakt slimme ICT het binnen de hele overheid gemakkelijker om samen te werken.
 
Eén keer inloggen, overal online
govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie én bij andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam. Dit gebeurt door de toegangsauthenticatie voor wifi-netwerken onderling te koppelen. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs dat inmiddels wereldwijd al meer dan 10 jaar in gebruik is en dagelijks door 20 miljoen mensen gebruikt wordt. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van govroam.
 
Eerste ervaringen positief
Vorig jaar oktober zijn Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen en Tilburg begonnen met govroam. Deze gemeenten hebben samen met Envolve, Stratix en SURFnet het concept getest en in gebruik genomen. De eerste ervaringen zijn positief. ICT-wethouder van Den Haag Rabin Baldewsingh: 'De gemeente Den Haag is zo tevreden over govroam, dat ze govroam als proef uitbreidt naar het Plein, een centrale plek tussen de Tweede Kamer en het Haagse stadhuis. Daardoor kunnen ambtenaren van de aangesloten overheden straks ook daar gebruik maken van het wifi-netwerk van govroam.'
 
Toekomstplannen
De stichting govroam wil het gebruik van de dienst onder overheden stimuleren. Zij hoopt dan ook dat de komst van de nieuwe deelnemers bijdraagt aan een snelle groei van het aantal instellingen dat govroam gebruikt. 'Met nagenoeg geen investering kunnen werknemers bij overheden bij elkaar van internet gebruik maken. Hierdoor wordt onze overheid efficiënter en kunnen werknemers gemakkelijker samenwerken en hun werk beter en veiliger uitvoeren', stelt Frank van Iersel, voorzitter van de stichting govroam.